Huolellinen joulukuusen hoito säilyttää puun laadukkaana ja neulaset säilyvät pitkään.

Kaadettua joulukuusta säilytetään tuulelta suojattuna ulkotiloissa, esimerkiksi autotallissa tai parvekkeella.

Joulukuusta voidaan kuljettaa auton katolla suojaamattomana  vain lyhyitä matkoja. Pidemmillä matkoilla joulukuusi tulee pakata muoviin, pressuun tai pussiin. Peräkärryssä joulukuusta kuljetetaan pressun tai kuomun alla. Normaalikokoinen joulukuusi mahtuu kulkemaan auton sisätiloissa.

Joulukuusen sulattaminen

Kuusen tyveen muodostuu pihkakerros, joka estää veden imeytymisen. Sahaa joulukuusen tyvestä vähintään 1-2 senttiä uuden imupinnan aikaan saamiseksi. Sahaamisen jälkeen tyvi laitetaan heti veteen. Sulata joulukuusi hitaasti  viileässä tilassa tai (pesuhuoneessa sumuttamalla kuusta kylmällä vedällä runkoa myöten ennen jalkaan asettamista tyvi koko ajan kylmässä vesiämpärissä).  Mikäli puu on pakattu verkkoon poistetaan se vasta sulatuksen jälkeen lopullisessa sijoituspaikassaan. Joulukuusi on helpompi kuljettaa huoneistoon sen ollessa kuljetuspussissa. Lyhennä kuusta tarvittaessa huonekorkeuteen sopivaksi.

Kuusen tyveä lyhennettäessä älä poista kuorta, sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Kuusen tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana. Joulukuusen tyvi on oltava vedessä koko ajan muutoin neulaset varisevat pois. Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin veden riittävyys tulisi tarkistaa useasti. Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä tai ilmastoinnin aukoista. Oikealla sijoittamisella pidennät joulukuusen käyttöaikaa.